Fiaskot i Globen....

Ja, vad ska man säga?

Vårat älskade landslag är ute efter en av de absolut sämsta mästerskapsinsatser jag skådat sen Vitryssland-debaclet 2002.

Ville man ens spela igår?

Jag tror inte det finns något jag hatar mer än att förlora. Spelar ingen roll om det är jag själv som torskar med mitt lag eller om det är ett av de lag som ligger mig varmast om hjärtat.

Men, det finns skillnader på förluster. Man kan göra en förbannat bra match och ändå torska. Då har man iaf gjort så gott man kunnat och kan efteråt se sig i spegeln och säga -"fan, jag gjorde mitt absolut bästa, men det räckte inte idag". Dom förlusterna har jag lättare för att smälta.
Men när ett av mina favoritlag uppträder som Tre Kronor gjorde igår... Ja fyfasen, då tar det hårt!
Hela världen vet att Sverige i detta VM har ett bättre lag på pappret än Tjeckien. Man har 16 NHL-spelare! 16!! Flera av dom är dessutom stora stjärnor och tillhör det absoluta toppskiktet därborta.

Det var en underbar dag för övrigt. Kanada åkte ut. Norge stod för en fantastisk insats och hade det inte varit för Haugens tavla så hade man gett CCCP en rejäl fight ända in på mållinjen. Finland-USA bjöd oss på en helt underbar ishockeymatch! Det var liksom bara Sverige kvar. De skulle bjuda oss på ännu mera hockeygodis. De skulle skölja över tjeckerna, tackla sönder deras porslins-gubbar, göra fantastiska mål och sist men inte minst, de skulle bjuda hela Globen och Sverige på en fantastisk VM-fest som förde oss tillbaka till Sudden och Foppas tid.

Men festen kom av sig, och det rejält.

Vårt älskade och stolta landslag uppträdde som ett gäng rädda barn.

Var fanns viljan!? Var fanns glöden!? 

Det är skrämmande att se 23 välbetalda proffs uppträda som ett gäng amatörer i Norska 3 Division.

Vann man ens en närkamp?

Jag funderade under matchens gång över hur killar som till vardags spelar i NHL, Elitserien eller vafan det nu är kan bli så nervösa och håglösa inför en VM-kvart mot Tjeckien. Det är ju vardagsmat för de grabbarna att spela stora matcher liksom.

Ne, det var skrämmande att se helt enkelt och det är inte annat än att man som svensk skäms över Tre Kronors insats.

Det fanns de som försökte, eller ja. De var lätträknade. Henrik Zetterberg gör sitt för att få igång laget och hans mål är ju bara helt fantastiskt! Erik Karlsson försöker med skridskoåkning och stenhårda pass att väcka laget. Niklas Hjalmarsson är tokstabil. Jonathan Ericsson kommer in efter 6 matchers skadefrånvaro och är väl tillsammans med Zäta vår bäste spelare.

Men resten? Hallåå!!!

Victor Hedman är rakt igenom VM totalt horribel! Vad har hänt med killen!!?? Han som skulle bli vår näste Stor-back har bjudit oss alla på hårresande misstag genom hela VM. Att Mårts inte limmade honom på bänken förrän i tredje är nog för alla levande ting en stoor gåta.

Och Pär Mårts sen då.... Han står där i båset, med armarna i kors och sina lätt gul/brun tonade glojärn och ser på. Coachade han ens? Fanns han där? Han fanns där i fysisk form, men skallen hade han nog lämnat på hotellet...
Nej usch!
Sen är det naturligtvis starkt av honom att besöka studion 5 minuter efter en fiaskoinsats som den igår. Men vafan, bjud till lite va! Visa lite coachkunskaper för fasen!

Ne, bort med Mårts. Han har inte lyckats med ett skit. Ifjol, total-pisk av finnarna i VM-finalen, och så nu detta. Bort med honom tack!

Men vem ska ta över? Jag är måttligt trött på alla de trötta gubbarna som finns därhemma i Elitserien. De som varit runt i alla Elitseriens klubbar. Nu har det dock dykt upp en del spännande unga coacher vilket är kalas!
In med en ung, nytänkande coach. Bort med allt som heter B-Å Gustafsson och Mårts.
De trötta gubbarna kan åka ner till Schweiz eller till Ryssland och tjäna kulor och få sparken istället!!


Att man sen på TV snackar om "Sveriges bästa VM-trupp genom tiderna" är ju bara ren och skär lögn.
Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström är två fantastiska spelare och två av NHLs absolut bästa centers. Loui Eriksson och Johan Franzén tillhör ju också det absoluta toppskiktet. Men, de är inte ens i närheten av vad Mats Sundin och Peter Forsberg var. Inte på långa vägar.
Erik Karlsson, Jonathan Ericsson, Niklas Hjalmarsson och Niklas Kronwall är grymma backar. Karlsson har varit världens bäste denna säsong. Men ingen av dom kan mäta sig med Nicklas Lidström när han var som bäst för ett par år sen. Karlsson kommer med största säkerhet bli en back av Lidströms klass, men det är först om några år.

Det jag vill ha sagt med detta är att spelare som Sudden, Foppa och Lidas lyfte det svenska landslaget med sin blotta närvaro. Absoluta världsstjärnor med vinnarskallar som ingen annan. De bar Sverige till segrar!

Ne, spelare som Sudden, Foppa och Lidas kommer vi nog aldrig mer att få bevittna i ett svenskt landslag...

Men att kalla "Fiasko-laget 2012" för tidernas bästa VM-lag är fel. Hade Sudden och Foppa klivit ner från läktaren så kanske ;)


Ha som sagt en underbar fredag och hoppas ni kan smälta förlusterna för Tre Kronor och Norge igår!


På återseende!


/ Captain #6

Trackback
RSS 2.0