Intervju med "Bomben", Filip Nilsson....

Ryktena har i smått eskalerat inför presentationen av "Bomben".
Många namn har kopplats ihop med "Bomben", minst sagt.

Folk har till och med ringt annat folk och utgett sig för att vara "Bomben".

Samtidigt har den äkta "Bomben" levt ett avslappnat och tillbakalutat liv fyllt med träning i Spanien.

Här har ni den då, den hett eftertraktade Intervjun med "Bomben", Filip Nilsson!

Håll tillgodo!


Allmän info:
Född: 19870916 i Karlshamn
Bor: Kristianstad/Bilbao
Civilstatus: Singel
Moderklubb: Kristianstad IK
Andra klubbar: Osby IK, Hässleholms HK, Ånge IK, Bålsta HC & Metropolitano HC


Du är den tredje individen som blir intervjuad utav Hockeyns Bakgård, hur känns det?
Fantastiskt kul. Man vill ju alltid vara först men trea är jag riktigt nöjd med. Med tanke på vilka profiler som har blivit intervjuade som etta och tvåa. Haha.

Lite inside information från Hockeyns Bakgård kan avslöja att det finns flertalet läsare i länder som Sverige, Norge och Danmark. Men bara en i Spanien, känner du dig skyldig?
Jag kan ha ett finger med i spelet. Sen den här bloggen startade har den mer eller mindre varit min mest frekventa besöksadress i cyberspace. Den har bjudit på en hel del skratt.

Du är ju den omtalade ”Bomben”, dina tankar kring det?
Oj, nu kanske några av dina läsare bli besvikna ;) Skämt och sido så är det kul att kunna bjuda på det där lilla extra.

Hur känns det att äntligen ha klart med klubb inför kommande säsong?
Mycket bra. Är ju alltid mycket funderande och tankar under våren när anbuden trillar in. Nu när det är klart kan man släppa det och bara fokusera på sitt val och börja se framåt.

Varför föll ditt val på Skien IHK?
En klubb med ambitioner som vill framåt. Positivismen andas i hela Telemark området. Skien kändes som det bästa alternativet för mig sportsligt och socialt, låter klyschigt men så fungerar branschen. Har aldrig haft en kanadensisk coach förut och det lockar oerhört mycket.

Efter säsongen 2010-2011 som du spelade i Osby IK valde du att ta ett såkallat sabbatsår från hockeyn och de flesta fruktade nog att karriären var över. Varför blev det ett sabbatsår?
Under de tre senaste säsongerna hade jag spelat i tre klubbar. Två av dessa säsonger präglats av negativa kval, vilket har sin charm givetvis. Jag hade varit en stöttespelare och fick dra ett tungt lass både fysiskt och mentalt. Något jag delade med flera av stöttespelarna i laget. Motivationen var inte på topp förra våren och jag ville verkligen känna efter ordentligt innan jag bestämde mig. Man hade många funderingar och en bit in i juni lutade det åt att hänga upp skridskorna. Låter konstigt kanske att som 23 åring sluta men just då ville jag bara vara utan hockey.
Jag ville återfå den där riktiga sugen, du vet när varje träning, match, skridskoskär, passning, skott och tekning är det absolut roligaste som finns i Världen. Jag ville att hockey skulle bli roligt igen. Den känslan hade försvunnit. Hockey var inte kul. Men det var då det. Det blev ju hockey ändå fast i en helt annan form.

Du valde istället för att spela hockey att flytta ner till Spanien och Bilbao för att bli Inline-proffs i spanska högstaligan. Berätta lite om ditt val…
Jag hade mer eller mindre bestämt mig för att ta timeout från hockeyn. En dag skulle jag rensa och se över min mail och där i inkorgen låg ett anbud från den inlineklubb jag gjorde ett gästspel i våren 2010, Metropolitano HC. De ville ha dit mig och jag fick ett generöst erbjudande. Jag funderade länge och väl. Detta var en chans i livet att få bo i Spanien, få betalt, spela en annan typ av hockey och lära sig ett nytt språk. Jag tog den och jag ångrar ingenting.

Om du ska jämföra litegrann, finns det några likheter mellan Inline och Hockey?
Man spelar med puck (plastpuck), hockeyklubbor, skydden är mer eller mindre desamma, inga axelskydd. Rent tekniskt så är utförandet av hos spelarna det samma som i ishockey.

Och olikheter?
Man spelar 4 mot 4 plus målvakter. Målen är mindre än ishockey, vilket beror på att ligan jag spelat i ligger under FIRS och inte under IIHF. (Det finns två olika inlineförbund vilket innebär att det spelas två olika officella VM-turneringar varje år.)  Ingen offside. Ingen icing. Inte tillåtet med tacklingar. Lite fysisk kontakt är tillåtet. Man använder sig av två-domarsystem. Taktiskt skiljer det sig mest att i ishockey spelar du mer nord-syd för att använda sig av lite "Wikegårdska" medan inlinehockey bygger på puckinnehav och rörelse. Forechecking existerar inte utan man ställer upp och avvaktar, taktiskt sett likt innebandy. Sedan är så klart åkningen helt annorlunda, du kan inte göra start och stopp som på isen utan det är mer svängar som gäller. Man spelar två perioder gånger 25 minuter. Oftast mönstrar lagen bara 2 fyror, där första fyran är består av de utländska spelarna och då får man vara beredd på att spela 35-40 minuter/match.

Hur var det att bo i Spanien då, om du jämför litegrann med Sverige?
Den största skillnaden är väl att de har lite andra timmar på dygnet än hemma. Börjar senare på morgonen och slutar senare på kvällen. Tempot är lugnare saker får ta den tid de tar helt enkelt. Man är ute mer och träffar folk, tar en kaffe, man sitter inte hemma och tittar på Let´s Dance utan man är ute och umgås istället. Det är ju Sydeuropa så maten, klimatet, valutan och alkoholskatten ;) Allt är ju olikt hemma. 

Du har ju varit klar för klubben en tid, och känner jag dig rätt så har du letat rätt på all matnyttig info om ”byen” Skien. Vad har du fått för uppfattning om din nya hemstad?
Väldigt gemytlig stad. Ett mycket rikt historie och kulturarv, saker man har börjat uppskatta på äldre dagar. De bilder man har kommit över och det man hört så är min uppfattning 100% positiv. Verkar vara en riktigt familjär stad. Ska också enligt hörsägen finnas ett par irländska pubar och det är ju alltid ett plus, haha.

Hur känns det då att du inom en snar framtid skall bli norrbagge?
Över förväntan. Riktigt exalterad och jag ser väldigt mycket framemot att få bekanta mig med min nya hemstad och mina nya lagkamrater. Och att äntligen som den skåning man är få lära mig åka längdskidor;) Tydligen ska norrbaggarna vara bra på det, men det kanske bara är ryktesvägen. Men som sagt är mycket förväntansfull.

Du har ju en hel del Division 1 matcher hemma i Sverige i ryggsäcken och är beryktad för dina härliga gester i en kvalmatch uppe i Bredtorpshallen mot Tranås. Kan vi göra slut på alla rykten och få upp ämnet till ytan. Vad var det som hände där egentligen?
Nu är intervjuaren ute på djupt vatten som vågar vidröra ett sådant känsligt och infekterat ämne. Men jag får väl bjuda på det :)
Det var den andra matchen i en playoffserie i bästa av 3. Vi förlorade första i sudden med 3-2 tror jag. I den här matchen låg vi under med 5-1 och det återstod 5 minuter. En spelare i Tranås, Andreas Sandell hade avsiktligt försökt skada en spelare i mitt lag Thomas Paananen tidigare i matchen. Under den här säsongen var jag lagets "polis". Under periodvilan mellan andra och tredje, frågade jag Paananen om jag skulle plocka Sandell. Han nickade instämmande och saken var biff. Dock gällde det att hitta det rätta tillfället matchen var körd vi 5-1, jag var på isen samtidigt som Sandell så jag åkte upp till honom och frågade om han ville "dansa", men de var ju klara för fortsatt spel så han avböjde, då svartnade det totalt för mig så jag droppade handskarna och flög på den stackaren. Han var feg och "turtlade", jag fick nog in ett par hjälmträffar, haha. Jag hade också tidigare i matchen blivit hånad av Tranås klacken. Jag har den effekten hos motståndarpubliken tydligen. Men som sagt domarna bröt och separerade oss och då haglade glåporden från läktarplats, på vägen till utvisningsbåset vände jag helt enkelt på min klubba så skaftet stod upp, satte den mellan mina ben och sen drog jag med min högerhand längs skaftet och vilket gav upphov till en mycket obscen gest mot publiken, vilket för mig resulterade i en tidig dusch och en enorm utskällning i spelargången av dåvarande sportchefen i KIK.
Det var den historien. Men man var ung och helt uppslukad av stämningen och så här i efterhand riktigt korkat gjort. Men det var 4-5 år sedan och jag tror jag fick ett par öl av Paananen på avslutningsfesten sen så det var inte helt för gäves, hahahaha

Under din tid i Osby IK gick du under smeknamnet ”Sveriges bäste Division 2 center”. Var kom det namnet ifrån egentligen?
Det dök väl upp av en slump tror jag. Jag brukade skojja att jag hade 101 div1 matcher med gubbarna i laget och det var inte populärt efter ett tag. Så då fick jag skojja om att jag var "Sveriges bäste Division 2 center", jag har för mig jag sa det en gång efter en blindpass som friställde Micke Andersson i boxplay mot Jonstorp på hemmaplan. Sen hängde det väl med, så fort man kom in i garderoben så hälsade merparten på en som "Sveriges bäste Division 2 center". Vad är det man brukar säga kär center har många namn.

Hur lyder dina förväntningar på att spela hockey på norsk is kommande säsong?
Mina förväntningar är höga. Ska bli oerhört roligt att få spela i en ny liga med allt vad det innebär. Få se och spela i nya ishallar som man inte känner till. Möta nya lag. Man ser alltid framemot något som är helt nytt extra mycket. De vilda bussresorna man har hört talas om, förväntar jag mig mest av.

Ryktena om din oerhörda split-vision och Sundin-style har även nått Skien. Men kan du berätta lite mer om dig som spelare så att det stillar alla våra fans nyfikenhet?
Jag är väl allround i mitt spel. Jag kan spela boxplay, powerplay och även som "shutdownline" vilket innebär att man matchas mot motståndarlagets bästa formation. Jag älskar matcher när det smäller på och är lite småfult. Jag gillar att spela fysiskt. Tycker själv att jag är en god tekare. Jag passar hellre än skjuter, jag kan skjuta själv om det behövs även om mitt skott är högst mediokert. Hyfsat teknisk, men inte spektakulär. Straffspecialist. Som sagt en lagspelare som spelar där tränaren tycker jag gör mest nytta. Står alltid upp för laget.

Och sista frågan är samma som Robin o Robbin fick, vilka är dina mål och förväntningar på den kommande säsongen i Skien IHK?
Man går ju in i varje ny säsong med målsättningen att komma så högt upp i tabellen som möjligt, annars vore det konstigt. Att vi kommer att få ihop en stark grupp som krigar och kämpar tillsammans dag ut och dag in. Att SIHK första säsong i 1a divisjon ska bli en framgångsrik och lärorik kampanj för både klubben och laget i sig och för mig.
Personligen så är det att hjälpa laget, göra mitt bästa och givetvis utveckla allt i mitt spel. Sen hoppas jag att man kanske kan få någon ung centertalang som man kan ta under sina vingar. Känner mig väldigt stolt att få dra på mig SIHKs tröja till hösten.



Ett par korta frågor:
Förebild på isen: Adam Oates
Förebild i KIK genom tiderna: Joakim Hellström
Favoritlag i Sverige: AIK
NHL: Chicago Blackhawks
KHL: Spartak Moskva
Norge: Skien IHK
Wayne G pass eller Avslashad handled på motståndare alá Jon Mirasty: Oerhört svårfråga. Båda kan ju avgöra en match. Lägga ett Wayne G pass som friställer en lagkamrat med 10 sek kvar av en match som han senare avgör matchen med. Visst underbart. Men att slasha av handleden på motståndaren när han har öppet mål med 5 sekunder kvar och vi leder med 1 mål. Lika tillfredställande. De får dela på poängen. 50% pass 50%slash. Som sagt beror på match situationen.

Materialfrågor:
Skridskor: Graf
Handskar: Salming
Suspensoar: RBK det blåa
Klubba: Titan 4020 vinkel 23




Återigen, varmt välkommen till Skien Ishockeyklubb Filip!!



/ Captain #6


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0